Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 15, 2009

Regeringsförklaringen

Så har nu statsministern presenterat riksmötets regeringsförklaring och grunden för kommande år fram till nästa års val.

Statsministern slår baland annat fast att:

I Sverige ska alla oavsett bakgrund ha möjligheter att växa och utvecklas. Alla människor har ett absolut och lika människovärde, samtidigt som varje människa är unik. Alla ska inte leva likadant, men alla ska ha samma möjligheter att utvecklas som självständiga människor. 

Vår öppenhet mot omvärlden illustreras i att Sverige är ett land där kristna, judar och muslimer, de som tror på Gud och de som inte tror på Gud, kan leva sida vid sida i ömsesidig respekt. Vi har ett ansvar för att det kan fortsätta och att ta initiativ för att fördjupa denna ömsesidighet och respekt. Religionsfrihet och yttrandefrihet, naturliga i vårt samhälle och i skydd av grundlag. Denna ordning vill vi försvara.

Vi bejakar och stödjer människors ambitioner att förbättra sitt liv genom eget arbete och studier, företagande och insatser för sin egen och sin familjs framtid. Utveckling av demokrati och välfärd är helt beroende av att människors ambitioner, livschanser och förmågor tas tillvara fullt ut.

Vi vill att alla människor ska få möjlighet att försörja sig genom ett eget arbete. Det ger inkomst, självkänsla och en gemenskap med andra. Genom att fler får arbete skapas ett samhälle där fler blir delaktiga och där klyftorna minskar. Där det välstånd skapas som krävs för att upprätthålla en god offentlig välfärd för alla människor i vårt samhälle, även för dem som inte kan arbeta.

 Vi har ända sedan vi tog över regeringsmakten arbetat just för dessa mål, där den i grunden viktigaste frågan är att bryta antalet i utanförskap. Det har vi gjort och gör genom flera olika åtgärder, bland annat jobbskatteavdrag, nystartsjobb, instegsjobb, sänkt arbetsgivaravgift vid anställning av personer under 26 år, en bättre rehabiliteringskedja för sjukskrivna för en väg tillbaka till arbete, sänkta arbetsgivaravgifter. Ja, listan kan göras längre.

Den värsta krisen må vara över, men att arbetslösheten ökar i en lågkonjunktur är tyvärr självklart, men den viktigaste frågan för framtiden är att arbetslösheten, när konjunkturen vänder, sjunker, så att arbetslösheten inte biter sig fast på en hög nivå. Därför krävs det satsningar under lågkonjunkturen vilket gjorts och görs, bland annat genom ytterligare utbildningsplatser, arbetsmarknadsutbildningar, fler coacher hos arbetsförmedlingen, extra statsbidrag till kommuner och landsting, och satsningar på infrastrukturen.

Det kommer att bli ett intressant år där alternativen i svensk politik kommer att stå emot varandra.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: