Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 10, 2009

Vart tog kollektivavtal och avtalsrörelse vägen?

Efter att ha läst Expressen.se kan man tro att landets lönebildning styrs från Finansdepartementet, men i själva verket är det LO-borgen och arbetsmarknadens parter som styr lönebildningen – inte Anders Borg. Det är vad vi i dagligt tal beskriver som den svenska modellen, en modell som gett oss ansvarstagande från alla inblandade, få strejkdagar och bra villkor för landets anställda.

Och rubriksättningen på Expressens artikel är ju bara så… ja, det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta. Hade finansdepartementet tänkt skicka den hemliga planen till LO för påskrift sedan? Det hänger inte ihop.

Debatten och kommentarerna kring Expressens artikel är lite märkliga, för om några borde vänsterdebattörerna känna till saker som avtalsrörelse och kollektivavtal. Klart är att debatten genast blir konstig när man försöker översätta ganska krångliga begrepp som reservationslön till verkligheten på arbetsmarknaden, och det gynnar inte någon. Vad ska folk tro? Att fackens strävan efter schysta löner är ett spel för galleriet?

För övrigt kan ju vän av ordningen också tycka det är skillnad på bruttolön och nettolön. Det kan ju dessutom omöjligen vara så att – som flera debattörer verkar göra gällande – högre skatt leder till mer pengar kvar efter skatt.

Jobbskatteavdraget är en utmärkt reform som gett alla landets arbetande lägre skatt, det här verkar vara ett tafatt försök att solka ner det faktum att många människor nu har mer pengar att leva för.

Nu kan man också läsa nationalekonomen Stefan de Vylders efterkommentar till Expressens artikel på second opinion, han anser att hans citat tagits ur sitt sammanhang.

Två bloggar med en förnuftig syn på det hela:

Makan Amini, Kent Persson (m) blogg

UPPDATERING 20090911:

Nu konstaterar även alliansvännerna att regeringen inte har några planer för att sänka lönerna, och även om flera fackförbundsordförande tar tillfället i akt att ge regeringen en släng av sleven så konstaterar flera att de inte har något utrymme för sänkta löner i sina avtalsförhandlingar.

Annonser

Responses

 1. Jag undrar vilken kontorsstol du suttit bakom?

  Det är ju just försämringarna och höjningen av A-kasseavgiften genom avsolidarisering som gjort att vanligt folk sett sig tvungna att gå ur fack och eller A-kassa.

  Så detta ”abstrakta” begrepp Reservationslön och som vi nu kan se medvetna strategi för att sänka den nivån. Detta har haft väldigt konkreta verkningar som påverkat en av arbetsmarknadens parter. Då snedvrider man balansen mellan parterna. Till allian… jag menar arbetsgivarens fördel.

 2. Jobbskatteavdraget är för låginkomsttagare ett nollsummespel där de i teorin får mer i plånboken, men som i praktiken går +-0 eftersom deras löneutveckling stannar av samtidigt som kostnaderna fortsätter stiga som de alltid gjort.

  Det är ju inte som att hyrorna kommer att sänkas, försäkringarna blir billigare eller sjukvården slutar ta betalt, eller hur?

 3. Folk inom LO och gräsrotsfackliga som jag har märkt detta för länge sen. Men det är en annan sak att få det svart på vitt. Men det kanske inte är kommunicerat till de vidare kretsarna inom Moderaterna? Annars skulle du väl vara klar över det här redan.

 4. Scaber, med all respekt men med samma resonemang skulle med andra ord avtalsrörelse och högre löner också vara ganska meningslöst – priserna stegras ju ändå.

  Nu tycker jag ju att såväl avtalsrörelse och höjda löner såväl som sänkt skatt är bra saker.

 5. Claes, tack för dina kommentarer. Moderaternas politik fastställs genom en öppen demokratisk process på parti- och arbetsstämmor som ofta direktsänds i Tv. Vårt politiska program finns tydligt nedskrivet i dokument som du hittar på vår hemsida.

  För övrigt kompenserar den sänkta skatten mer än väl de höjda avgifterna. Du kan också räkna ut ditt eget jobbskatteavdrag på http://www.jobbskatteavdrag.se för att se hur mycket mer du har över efter skatt varje månad.

 6. @ claes

  Nu är det faktiskt så att reservationslön kan vara lägre samtidigt som nettolönen blir högre. Det kallas ”mer pengar kvar efter skatt” som Ewa poängterar.

  Men jag har svårt att se hur nån hemlig plan från regeringen skulle påverka svensk lönebildning – vi har faktiskt ett av världens starkaste fackföreningsrörelser och att tro att dessa skulle låta sig påverkas en hemlig plan… är väl att ta i lite grann.

  För övrigt sitter man väl PÅ en stol och BAKOM ett bord? 🙂

 7. […] bloggar: Edvin Alam och Karl Malmqvist och Sagor från livbåten och Ewa och all heder till 100 steg […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: