Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 9, 2009

Symbolpolitik skapar inte fler jobb

svd-omrostning

Kanske drar Mona Sahlin (synnerligen generöst räknat!) in 10 miljarder på sina förslag om att beskatta småföretagare och rika med en ny förmögenhetsskatt och andra tokigheter. Men på DN Debatt vänder hon sig också mot de stora breda skattesänkningarna som kommit alla löntagare till del – ca 1 000 kronor i månaden har jobbskatteavdraget gett de som tjänar 16 000 kronor.

Men jobbskatteavdraget vill hon inte avskaffa, och då är frågan varför hon ens nämner den totala summan av alla skattesänkningar som något negativt. Precis som tidigare sagts så hänger inte Sahlins argumentation ihop med den politik de lägger fram, de föreslår helt enkelt inte de skattehöjningar de antyder.

Istället ägnar de sig åt tillväxtfientlig och jobbhotande symbolpolitik i syfte att mobilisera de som tycker att rika ska beskattas hårdare. Jag förstår att många inte ser den direkta faran med detta, för visst bör de med mycket pengar betala mer i skatt.

Men det är en helt annan sak när man brandskattar företagare och därmed äventyrar jobben. En sådan politik riskerar att bli kännbar även för låg- och medelinkomsttagare. Det driver också kapital ut ur landet till ljusskygga banker på avskilda öar, knappast något som gynnar investeringar och jobb hemma i Sverige.

Dessa pengar gör helt klart större nytta hemma i Sverige än utomlands.

Märkligast är dock att man inte alls pratat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet innan, och nu kommer krystade svar om att man ”blir överens inom sinom tid”. Tydligen är inte ens Socialdemokraterna överens internt. Återstår med andra ord att se om ”de rödgröna” är något annat än en etikett som samlar folk till musikframträdanden i Kungsträdgården.

Annonser

Responses

 1. Nej nådot är fel om man tror det.
  Sanningen är:
  – Det kommer 100.000 nya medborgare varje år som knapps kan språket.
  – Det skapas inte ens nya jobb åt en brådel av dessa, och räknar man födda i sverige som växer upp så blir det ännu värre., + att folk som har jobb faktiskt får gå idag.
  – Ungdomar i S-tälje säger i dag på aftonbladet, ge oss pengar inte de rika.
  De tror att de rika FÅR pengar. (möjligen deras barn, men de är få i sammanhanget).
  – Välfärden bekostas med skatter, och nya pengar att dra av till dessa skatter kan inte skapas genom att anställa folk i kommuner eller annan skattefinansierad verksamhet. För deras lön bekostas ju av skatterna.
  – Man ska ha bra utbildning eller bra kontakter för att få jobb idag. Det är INTE bara invandrare som har svårt att få jobb.
  – Jobben räcker idag ändå inte till alla som behöver inkomst.

  Vad ska vi då göra? Öka invandringen? Ja om vi samtidigt tar på oss ansvaret för dessa människor, de flesta av de som kommer numera kommer mycket mycket länge att leva på det allmänna.
  Men vettigare vore att bromsa in detta och lägga pengar på att skapa nya arbeten och en dräglig levnadsnivå för de som redan är här.

  Ett land kan bara skapa nya pengar genom produktion/tjänster och förädling i det privata näringslivet.
  Eller genom att utnyttja naturtillgångar.
  Vi har ju ingen olja i detta land , så vi har bara de privata företagen kvar att skapa intäkter via.

  Ändå står Mona S och säger höj skatterna?? ok då gör vi det, men hur mycket mer pengar kommer det då in ? kommer detta att räcka för att ge alla som inte har jobb något mer än knappt existensminimum? knappast då det bara höjer sveriges kostnader/priser, dvs våra företag får en negativ situation i sin konkurrens då detta tex driver upp löner för att folk ska kunna leva på sitt arbeta med höga skatter. (jämfört med andra länder)

  Det är en oroande nedåtgående spiral just nu, vi kommer att hela tiden öka antalet arbetslösa, både de som haft jobb och de nyanlända som aldrig haft jobb och de stora ungdskullar som snart går ur skolan. (tidigare ålderspucklar går också att det inte försvinner folk pga ålder just nu, det kommer lite senare)

  Så varför försöker politkerna inte påverka det man kan?
  Stoppa upp invandringen så dessa skrikande ungdomar har en chans när de kommer ur skolan. Så många som nu ska slåss om varje ledigt jobb är inte bra. Speciellt inte för invandrarna som trodde de skulle få det bra.
  – öka kraftfullt alla insatser istället som på något sätt bidrar till nya företag, forskning , egenföretagamnde, förenklingar , riskkapital, skapande av konkurrensfördelar för svenska företag, Utbildning mm.

  När saker och ting är i balans igen kan man öka det offentligas utgifter och ta emot fler som vill invandra igen. Men just nu är inte rätt väg att höja skatterna. Det ger inte ett enda jobb till alla som sitter i svenska förorter och behöver en inkomst skapad av eget arbete.

  Dessutom bör man i görligaste mån ta BORT alla icke värdeskapande skatter som elskatter , Co2 skatter , besinskatter och annat som bara försämrar Sveriges konkurrenskraft. Inför ISTÄLLET lagar och regler för bilars utsläpp och kapital till saker som minskar utsläpp. Miljöpartiets skatter skapar ingen som helst nytta för miljön(,folk kör bil ändå och tänder lampan ändå. Det skapar precis som högre löneskatter bara ett sämre konkurrensläge för Sverige och därmed färre jobb.

  Skrev av mig lite , hoppas ingen tar illa upp. men debatten kring skatter och annat är på en sådan mikronivå, det är de stora felen politikerna borde koncentrera sig på. inte att populistisk försöka få röster av någon arbetslös genom att säga beskatta hårt de rika och höginkomstagarna. ”har inte jag pengar ska inte de som har jobb eller de få som har kaital inte ha det heller = S bild av jämlikhet?”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: