Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 2, 2009

Nytänkande om Afghanistan

Syftet med vår civila och militära närvaro i Afghanistan är gott, men metoderna behöver helt klart utvecklas och särskilt gäller detta de större ländernas agerande. Sverige som har en lång tradition av fredsbevarande militär verksamhet vet vikten av folklig förankring och dialog med lokala ledare. Andra länder har inte samma erfarenheter och nu har flera höga militära chefer uttalat att den nuvarande strategin inte fungerar. Det är ett tecken på positiv ödmjukhet.

Det är uppenbart att vi trots många framgångar har en lång väg att gå för att hjälpa Afghanistan, en ung demokrati, på fötter.

Annonser

Responses

  1. Fast minskad opiumproduktion betyder bara att priset på heroin stiger i västvärlden, och därmed också antalet brott av beroende för att finansiera drogen.

  2. Enligt bedömare finns det förmodligen stora mängder opium undangömda, nog för att försörja världens missbrukare i närmare två år. Därför är det nog osannolikt att priserna går upp särskilt drastiskt – men å andra sidan har du en poäng.

    Högre priser på opium riskerar att äventyra effekten av den minskade produktionen ur ett säkerhetsperspektiv – talibanerna och kriminella grupperingar kan då fortsatt tjäna stora pengar för att finansiera sitt uppror.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: