Skrivet av: Ewa Thalén Finné | september 2, 2009

Inte lika många i utanförskap med Alliansen

090902 UtanförskapetTidningen Riksdag & Departement rapporterar att utanförskapet ökar igen, och det är givetvis djupt olyckligt för alla människor som gömmer sig bakom statistiken. Alliansregeringen har redan tillfört miljardbelopp till arbetsmarknadsåtgärder, utbildning och praktikplatser och kommer gå vidare med fler åtgärder i höstbudgeten.

Tyvärr är det ofrånkomligt att en så omfattande lågkonjunktur som vi nu drabbats av leder till ökad arbetslöshet. Det ligger liksom i problemets natur. Det är däremot ingen ursäkt för att inte vidta åtgärder, och Sverige har i internationella jämförelser den mest expansiva budgeten i hela OECD.

Fredrik Reinfeldt förklarade det hela på ett bra sätt. Sverige har, i ljuset av tidigare erfarenheter, byggt upp ett system som automatiskt sätter in resurser när jobben blir färre. Ropen efter diverse krispaket och fler åtgärder blir därför lite märkliga, för det är som om man bortser från alla dessa system.

Utöver alla s.k. ”automatiska stabilisatorer” har vi gjort mycket för att möta konjunkturen, men vi kan ju också konstatera att Sverige är i ett betydligt bättre utgångsläge tack vare Alliansregeringens politik. Även om ovanstående diagram från tidnignen Riksdag & Departement visar på en oroväckande utveckling så ser det bevisligen bättre ut än vad som skulle kunnat vara fallet.

Några länkar om arbetslöshet och utanförskap:

http://www.dn.se/ekonomi/eurozonens-arbetsloshet-95-procent-1.943005

http://www.dn.se/opinion/huvudledare/frige-formedlarna-1.940002

http://www.dn.se/ekonomi/scb-79-procent-arbetslosa-1.939358

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: