Skrivet av: Ewa Thalén Finné | augusti 21, 2009

Afghanistan behöver marknadsekonomi

Så är då själva röstandet i Afghanistan avklarat, nu återstår rösträkning och eventuell extra valomgång. Även om det varit en hel del attentat mot den demokratiska processen verkar valdeltagandet varit skapligt med lokala mått mätt. Självklart borde fler ha haft möjlighet att rösta men givet alla omständigheter kanske inte det var möjligt.

Demokratin i Afghanistan är både skör och inte särskilt väl förankrad bland folket, även om de flesta verkar tycka det är en bra idé att folket väljer landets ledare. Hemma i Sverige förs nu en debatt där många använder sig av populistisk retorik som ”det går inte att bomba fram demokrati” – som om det var det vi gjorde där borta.

Däremot finns det en viktig poäng i resonemanget att demokrati bäst kommer till stånd genom att växa fram underifrån. Men inte heller det sker av sig självt. Jag förstår att det afghanerna mest efterfrågar är jobb och mat på bordet, man kan ju inte äta yttrandefrihet som någon sa. Hemma i Sverige hävdar motståndare till våra militära insatser att det militära skulle stå i motsats till ekonomisk utveckling – men jag tror inte jag behöver dra säkerhetsresonemanget igen. Min poäng är att många debattörer här hemma hävdar att det som bygger landet främst är bistånd – och att det är där hela vårt fokus borde ligga.

Vän av ordningen kan ju då protestera. I och för sig så inser jag att Afghanistan behöver massiva insatser för att få hjälp att bygga vägar, skolor och hälsovård. Men den långsiktiga lösningen kan aldrig vara att utomstående håller ett land under armarna – Afghanistan måste rustas att stå på egna ben. Precis som att vi tränar upp den afghanska armén och polisen måste vi utbilda på vägen till ekonomisk framgång – och den går inte via några utgiftsområden i utländska statsbudgetar, den går via ett fritt inhemskt näringsliv.

Kort sagt behöver Afghanistan göra insatser för att skapa förutsättningar för en fungerande marknadsekonomi – den överlägset bästa modellen att ge välstånd åt stora mängder människor. För detta krävs framförallt två saker: Ett fungerande rättsväsende och skydd av äganderätten.

Afghanerna är ett starkt folk som utstått många plågor, jag har inga som helst tvivel på att de skulle kunna bygga upp ett av centralasiens mest framgångsrika länder. Men det kräver vårt stöd på flera områden av vilket det militära bara är ett – men nog så viktigt.

Annonser

Responses

 1. Det är inte vår uppgift att staka ut framtiden i Afganistan eller något annat lans heller om vi inte är rasister dvs vi tror oss veta bättre än dom och det är du väl inte Ewa?

  Så låt dom utveckla sitt eget land och respektera det.

 2. Nej, så klart – det var väl en onödig fråga.

  Men vi har som ett rikt och framgångsrikt land ett ansvar för andra människor som inte upplever den respekt för mänskliga rättigheter som vi gör. Vi är inte i Afghanistan för att skriva afghanerna på näsan men vi är där för att hjälpa dem i sina egna strävanden efter fred och ekonomisk utveckling. Båda parter tjänar på det.

  När det finns krafter som så allvarligt hotar de de mänskliga värdena och som dessutom kan utgöra ett hot mot oss här i Sverige gör vi bäst i att möta problemen på plats.

  Vi har mycket att lära av historien vad avser långsiktiga åtaganden för att säkra fred och mänskliga rättigheter. På vissa håll behövs ekonomisk utveckling, på andra håll krävs säkerhetsskapande militär närvaro och på ytterligare ställen krävs både och.

  Afghanerna är lika lite intresserade av utländsk militär närvaro som vi är intresserade av att skicka trupp dit, men liksom vi värnar ett centralasien där mänskliga rättigheter efterlevs och som terrorister och knarksmugglare inte kan använda som bas, likaså värnar afghanerna ett sammanhållet land där de ges möjlighet att bygga sin framtid – ett land de inte behöver fly på grund av fel åsikt eller kön.

  Våra intressen sammanfaller alltså.

 3. Respekten för mänskliga rättigheter hänger intimt ihop med ens egen levandsstandard och levnadsstandarden kan aldrig stiga för ett land utan utbildning, dvs det är utbildning som är nyckeln. Marknadsekonomi och frihandel är en självklarhet över hela världen och den frågan dog 1989.

  Genom att fokusera på Utbildning och utbildning endast så blir hjälpen till utvecklingsländer mycket enklare och vi kan drastiskt minska antalet i den biståndsindustriella komplexet och istället anställa lärare i aktuella länder.

  Afganistan är komplext med ett land som är skapat av oss i Europa och har ingen naturligt kitt då samhäller är fortfarande ett stamsamhälle vilket också är naturligt då det inte har funnits en statsmakt att luta sig mot.

  Det bästa vi kan göra för Afganistan här hemma är att köpa deras jordbruksprodukter och då deras stolthet granatäpplen!

 4. Jag förstår precis vad du menar och instämmer helt i att vägen till ett utvecklat samhälle för afghanerna går via handel med omvärlden.

  Men idag finns det akuta problem som vi med ganska enkla medel kan avhjälpa, i Afghanistan såväl som i andra länder. Bistånd är inte en helt eminent metod att möta världens fattigdom med, men ibland fyller det ett viktigt syfte.

  För närvarande bidrar biståndet till att civilbefolkningens vardagliga liv blir lite lättare. I vissa fall sker det genom att helt enkelt dela ut vanliga västerländska vinterjackor till människor i isolerade bergsbyar (möjligen inte helt korrekt ur ett marknadsekonomiskt synsätt men humanitärt det riktiga).

  Men även uppförandet av vägar, skolor och hälsokliniker skapar förutsättningar för att landet kan stå på egna ben. I det arbetet används lokal arbetskraft vilket på sikt skolar upp människor inom olika yrken.

  Och så har vi knarket, eller valmon. Vi måste helt enkelt ge afghanerna ett alternativt sätt att försörja sig på, annars är dessa bästa exportvara fortsatt opium – och det var nog inte den jordbruksprodukten du hade i åtanke.

 5. Oj so l’tt att snacka från svenska förhålander med en fet lön varje månad.De mäniskor vet inte annat ,lever i en tribe samhälle fortfarande som i europa under vikingatiden.Gäverens makt som talar oftsat därför måste stödja svenska soldaterna som slås där nere .Blev chockad vissa snackade strunt om dem ,trots deras ärliga hälhjärtade instats för att förbetra förhålanderna från medeltida till den nya modernare .

 6. @Miki: Det är helt rätt att Afghanistan precis som så många andra länder är organiserat i stammar och att förtroendet för statsmakten är liten för att inte säga noll. Med utbildning har vi sett att man kan göra under i många länder och spetsar vi det med export av granatäpple juice som är Arne Hegefors favorit så kan det gå riktigt bra!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: