Skrivet av: Ewa Thalén Finné | augusti 17, 2009

Hur mycket kan man spara?

Den senaste veckan har det blossat upp en mycket intressant debatt om kommunernas prioriteringar nu när skatteintäkterna blir lägre till följd av färre som arbetar.

Först ut var Timbros Thomas Idergard, MUF-ordförande under 90-talets mitt, som driver vad man kan kalla den mer radikala linjen… På DN Debatt publicerades en debattartikel som i sin tur hänvisar till en rapport om vad kommunerna lägger skattebetalarnas surt förvärvade slantar på. Det hävdas att var femte skattekrona borde kunna omdirrigeras till välfärdens kärna.

Svaret lät så klart inte vänta på sig. Sveriges kommuner och landsting (SKL) fick ett svar publicerat, också det på DN Debatt. Signerande var Anders Knape som är moderat från Karlstad och han försökte beskriva att det inte är riktigt så enkelt som Idergard kan tyckas hävda. Några av de kostnader som inte är direkt förknippade med välfärden är renhållning, snöröjning, gatuunderhåll, brandförsvar, miljöskydd, flyktingmottagning med mera, skriver han.

Idag gjordes ytterligare ett debattinlägg, och då från Svenskt Näringsliv på SvD Brännpunkt. Inlägget baseras även detta på en rapport. Jämfört med Timbro har man flyttat fokus från ”vart kan man ta pengar” till ”syns det när kommunerna drar in mer pengar”. Grovt summerat. Enligt rapportförfattaren finns det ingen naturlig koppling mellan ökade statsbidrag eller ökade skatteintäkter och en bättre välfärd. Bland annat hänvisar man till internationella jämförelser men också egna jämförelser mellan svenska kommuner.

Själv har jag stor förståelse för kommuner som ser vikten av ett rikt fritidsliv, framförallt i städer som inte har så mycket annat att erbjuda. Samtidigt är jag starkt kritisk till kommuner som samtidigt skär ner i välfärden och satsar på exempelvis idrottsarenor.

Det mest intressanta i debatten är att den helt förs av personer och organisationer som vi är vana att placera till höger på den politiska skalan. För mig är det glädjande att tankesmedjor, intresseorganisationer och politiker som företräder en tillväxtvänlig idé också kan debattera viktiga välfärdsfrågor. Det är en sådan debatt som visar att vänstern inte har ensamrätt på att försöka hitta framtida lösningar åt välfärdens kärna.

Oavsett vilket måste alla vi politiker ha det viktigaste för ögonen. För mig är det en väl fungerande skola, vård och omsorg, vilket innebär att man får prioritera i sin verksamhet när vi som nu står mitt i en mycket kraftig lågkonjunktur.

Annonser

Responses

  1. […] Ewa Thalén Finnés Blogg – Hur mycket kan man spara Kristian Krassman – Spara&Slösa med Fölster Kent Persson – Alla kommuner och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: