Skrivet av: Ewa Thalén Finné | juli 30, 2009

Afghanistan behöver vårt stöd

Det är viktigt att vi står upp för våra värderingar och har uthållighet i vårt engagemang i Afghanistan. För att nå framgång krävs stora insatser med bistånd, näringslivsfrämjande och säkerhet.

Sveriges engagemang i Afghanistan har varit i centrum för mycket av mediarapporteringen den senaste veckan. I fredags och lördags utsattess svenska och finska soldater för beskjutning varvid de besvarade eldgivningen vid både tillfällena. Totalt dödades sex stycken talibaner (eller medlemmar ur kriminell organisation).  Läget i norra Afghanistan är utan tvivel sämre nu än tidigare till följd av bland annat presidentvalet samt att NATO-logistiken nu läggs om och går via landets norra grannar snarare än Pakistan.

Dessutom hade Sten Tolgfors en träffsäker debattartikel på DN Debatt.

Inom kort kommer Försvarsmakten att leverera fler bepansrade fordon till de svenska soldaterna i Afghanistan, vilket många säkert glädjs åt. Det är viktigt att dessa unga män och kvinnor som tagit ett personligt beslut om att skapa säkerhet åt ett krigshärjat folk har de verktyg som krävs. Riskerna kan vara stora.

Att talibanerna och terroristnätverken i regionen företräder en oacceptabel syn på mänskliga rättigheter framkommer ofta, inte minst nu senast i Pakistan.

Oroande är vidare att talibanernas ledning verkar vaknat till liv ordentligt och försöker få sin splittrade grupper att agera mer samordnat. Vidare verkar deras ledare mulla Omar tagit ett steg tillbaks.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: