Skrivet av: Ewa Thalén Finné | juni 10, 2009

Baltisk press och stresstest

Finansinspektionen har genomfört ett så kallat stresstest av de svenska bankerna, det gör man för att se hur kapitaltäckningen är jämfört med olika möjliga förluster beroende på hur finansmarknaden utvecklar sig. Framförallt de baltiska finansmarknaderna…

Inte helt överraskande var Swedbank den bank med störst risk att gå med förlust. Under lång tid har man ägnat sig åt milt uttryckt generös utlåning i baltikum. SEB och Nordea klarar sig bättre men alla tre bankerna uppfyller FI:s krav på kapitaltäckning och möjligheterna att ta in nytt kapital bedöms som tillfredsställande. Bra.

Men en total kollaps i baltikum skulle ändå få stora konsekvenser i Sverige. Om storbankerna förlorar uppemot 200 miljarder kronor så kommer även svenska sparare och investerare att märka av ett betydligt svalare klimat. Det blir helt enkelt svårare att få fram pengar för lån och krediter.

Att Alliansregeringen nu är försiktig och värnar stabila statsfinanser är en förutsättning om det skulle gå riktigt riktigt illa i baltikum. I den svenska politiska debatten är det som att detta problem inte existerar, framförallt när man frågar vänstertrissen. En ansvarstagande regering måste däremot ta hänsyn till helheten, och då inte bara inhemska problem.

Sedan kan man diskutera vad som är värst, exempelvis en lettisk devalvering eller fortsatta lettiska nedskärningar. En devalvering skulle självklart omedelbart slå hårt mot svenska banker, men på lång sikt kan även en kraftfullt krympande ekonomi med hög arbetslöshet och låg betalningsförmåga få samma effekter – kanske är det till och med värre.

Problemen på andra sidan Östersjön angår i allra högsta grad Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: