Skrivet av: Ewa Thalén Finné | juni 3, 2009

Den svenska modellen

Mycket av debatten inför Europaparlementsvalet har handlat om den svenska modellen. Det vill säga fackens och arbetsgivarnas ansvar för villkor och löner via kollektivavtal. Diskussion gäller om vår modell gäller eller om domen i Europadomstolen innebär att våra kollektivavtal har urholkats. En utredning fick i uppgift att analysera modellen med kollektivavtal kontra domen i Europadomstolen. Utredningen kom fram till att nej, modellen är inte hotad, men vissa justeringar krävs. Både vad gäller viss svensk lagstiftning och hur kollektivavtalen är uppbyggda. Kollektivavtalen måste vara begripliga för utländska företag som kommer till Sverige – ett inte helt orimligt krav kan man tycka.

Den politiska tvisten har sedan gällt om utstationeringsdirektivet som handlar just om människors och företags möjlighet att arbeta i de olika EU-länderna ska rivas upp eller inte. Från moderat sida har vi varit emot detta – det avgörande skälet är att vi inte vill riskera att EU lägger förslag om lagstiftning om t.ex. minimilöner, något som många länder har, men inte vi i Sverige, hos oss regleras detta i de olika kollektivavtalen. Socialdemokraterna har däremot förordat att direktivet ska rivas upp och förhandlas om. Det kan ju ”låta” bra i mångas öron – men risken är uppenbar att vi hamnar i förslag som Sverige inte kan ställa upp på – för då om någonsin har vi förlorat stora delar av den svenska modellen, något som vi inte vill riskera.

I dag i morgonens intervju med Sören Wibe Junilistan (fd. socialdemokratisk ledamot) ger han oss helt rätt – risken är stor att med ett upprivet utstationeringsdirektiv och förslag till nya regelverk försvagas den svenska modellen. En risk inte jag vill ta, men tydligen är det helt okay för socialdemokraterna att just riskera det de säger sig värna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: