Skrivet av: Ewa Thalén Finné | juni 2, 2009

Skattebetalarna fick GM i knät

obamaGM:s ägare klarade inte längre att driva företaget, mångmiljardskulder och en havererad försäljning i kombination med slösaktighet sänkte slutligen ett av världens största företag. Nu är det skyddad konkurs och statligt ägande som tar vid, och därmed får de amerikanska skattebetalarna ett otal bilfabriker i knät. Lyckan är nog inte odelad…

Barack Obama säger att amerikanska staten är en motvillig ägare, och det kan jag verkligen förstå. Stater ska inte äga och driva bilfabriker och Obama står nu inför en otrevlig utmaning. Samtidigt som viktiga sjukvårdsreformer ska sjösättas och finansmarknaderna fortsätta stödjas så behöver alltså GM ta del av den allt mindre amerikanska skattekakan.

Jag ifrågasätter inte syftet, att rädda jobb och kunnande, men jag är inte heller avundsjuk på amerikas skattebetalare som nu har politiker med tre val:

1. Sjukvårdsreformer och pengar till GM, vilket innebär att pengarna inte räcker till att fortsätta undsätta bankerna. Utan fungerande banker stannar ekonomin.

2. Pengar till GM och stöd till bankerna, och följdaktegligen räcker inte pengarna till att genomföra den välbehövliga sjukvårdsreformen.  Miljontals amerikaner står utan sjukvård trots att landets sjukvårdsutgifter är högre per person än i Sverige (källa: The Economist).

3. Pengar till allt. På grund av Bush-administrationens oansvariga ekonomiska politik (exempelvis så redovisades inte kostnaderna för krigen i statsbudgeten) så har Obama redan ärvt ett underskott i rena fantasiklassen. Med stöd till banker, utökad sjukvårdsförsäkring och pengar till GM så ökar underskottet dramatiskt. Kostnaderna för statsskulden kommer därmed öka och pengar måste prioriteras från välfärd eller för amerikanerna det så viktiga försvaret. På sikt kan man ifrågasätta om USA någonsin kommer att bli skuldfritt.

Av dagens unga amerikaner kommer kanske några att kunna få jobb på ett nytt GM. Säkert är att de kommer att ärva en enorm skuld. Givetvis går det att dra paralleller till SAAB och Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: