Skrivet av: Ewa Thalén Finné | maj 28, 2009

GM: Ej att lita på

saabI morse havererade så Tysklands förhandlingar med GM, och anledningen var som säkert många märkt att GM kom med krav i sista minuten. Även Sverige har fått känna på den här typen av ultimativa krav från de amerikanska företagsledarna, som om Europeiska länder skulle vara lättare att (rent ut sagt) skinna på pengar än USA.

Samtidigt visar det sig att GM inte lyckats få med sig sina fodringsägare på att skriva ned skulderna, nu barkar det av mot konkurs. Och det är bara att konstatera att SAAB:s ledning är mer kompetent och bättre företräder företaget än de amerikanska ägarna. SAAB har ju lyckats skriva ner sina skulder efter att ha presenterat en realistisk framtidsplan.

Just detta, att SAAB nu har en realistisk framtidsplan, tror jag har hjälpts fram av regeringens krav (att ställa krav är i många fall att bry sig). Om SAAB ska få svenska skattebetalares garantier så krävs också att det finns en strategi för hur utvecklingen ska vändas. Mot oss har Mona Sahlin med flera invänt och rent av föreslagit att svenska pensionspengar ska offras på en biltillverkare med en (då mer än nu) väldigt osäker framtid.

Vi har hela tiden sagt att grunden till SAAB:s kris är att man inte lyckats sälja bilar i tillräckligt hög omfattning. Det i sin tur har givetvis att göra med att andra bilmärken bättre tilltalar kunderna samt att SAAB som liten tillverkare med små marginaler är känsligt för den globala nedgången. Bilarna i sig är det enligt mig inget fel på, jag äger trots allt en SAAB. Att SAAB i grunden är ett bra företag är det ingen som ifrågasatt, och inte minst visar de senaste försäljningssiffrorna på det. Det finns styrka kvar i företaget!

Förhoppningsvis har SAAB nu styrkan att kunna ta sig vidare till nya ägare. Och förhoppningsvis är dessa ägare ansvarstagande på lång sikt. Åtminstone ser i alla fall jag fram emot mer av miljötänk och fortsatt säkerhetstänk. Så gå och köp dig en SAAB 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: