Skrivet av: Ewa Thalén Finné | maj 26, 2009

160 miljarder i underskott

pil

Uppdaterat 2009-05-28: I år beräknas svenska staten gå med ca 160 miljarder i underskott, om man då räknar in stöd till Lettland och Island. Det är en uppskrivning med ca 11 miljarder och visar att Sverige är ett av världens mest känsliga länder. Flera bloggare kräver dagligen att regeringen ”slutar snåla” i lågkonjunkturen och ”börjar satsa”.

Kanske är det bara jag, men åtminstone verkar Anders Borg dela min uppfattning, för med ett så kraftigt underskott är det svårt att säga att det ska satsas ytterligare. Eller är alla dessa blogginlägg bara ytterligare krav på mer pengar åt alla utan en tanke på morgondagen?

Att ytterligare driva upp budgetunderskottet är att de facto tappa greppet om statens finanser. På lång sikt äventyrar det Sveriges förmåga att kunna betala tillbaks statens lån och därmed skickar vi räkningen till nästa generation. Jag tycker att underskottet redan nu är högt och att det ger tydliga signaler om att försiktighet krävs. Ingen vet när det vänder, och om den vändningen i så fall endast blir tillfällig.

I klimatdebatten hör vi ofta att vi inte ska låta våra barn betala får vår generations misstag, och det instämmer jag i. Samma resonemang borde appliceras av fler även på den ekonomiska politiken.

Men TCO, LO, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och alla andra som kräver mer pengar får gärna berätta varifrån alla dessa pengar ska tas. Det räcker inte med futtiga extra skatteintäker på förmögenheter (förslag som dessutom driver kapital ut ur landet när det behövs som mest).

Så kom igen, visa era förslag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: