Skrivet av: Ewa Thalén Finné | maj 25, 2009

Ny valuta, tack (men först…)

eurosedlarIdag berättar Folkpartiet att deras opinionsmätning visar att svenska folket vill införa euro som valuta i Sverige. Tidigare har man sagt att det är hög tid för en folkomröstning snarast.

Jag förstår Folkpartisternas argument – och instämmer – men samtidigt måste vi vara varsamma med nya folkomröstningar så fort det blir svängningar i opinionen. Vi moderater vill självklart att Sverige gå med i EMU och därmed införa euron som valuta, och det finns flera skäl.

Nu i kristiderna finns det många som hävdar att vissa svenska jobb räddas tack vare att kronkursen är låg och exportintäkterna därmed ökar. Vad de glömmer är att de flesta svenska exportprodukterna består komponenter och delar som i sin tur är importerade. Kronraset leder alltså till att materialet i svenska produkter kostar mer och att de inte alls gynnas särskilt mycket av den lågt värderade valutan.

Inte minst bekräftas detta i mina möten med företagare – små som större.

En annan nackdel med Sveriges euro-utanförskap är att i princip allt Sverige importerar blir dyrare, eller rättare sagt (som Jan Björklund brukar säga) Sverige blir fattigare.

Men åter till omröstningsfrågan. Det var inte särskilt längesedan svenska folket röstade om EMU, och då blev det ett klart nej. Vi politiker måste respektera folkets vilja och det skulle vara lite väl respektlöst med vad som kan uppfattas för ”omprov”.

För oss som anser att Sverige har nytta av ett EMU-medlemsskap så kan en förhastad omröstning också vara direkt kontraproduktiv. Ytterligare ett nej skulle för lång tid hålla Sverige utanför utan chans till ny prövning.

Mot den bakgrunden anser jag att bl.a. följande två kriterier ska uppfyllas innan det är aktuellt med ytterligare en omröstning: (1) Att en längre tid passerat från förra omröstning, av respekt för folkets vilja. (2) Att opinionen under en längre tid pekar på att svenska folket är positiva till en anslutning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: