Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 29, 2009

Maxlab IV till Lund

Grattis Lund!

Ett glädjande besked om att Maxlab IV blir verklighet i Lund – mycket positivt för både Lund och hela regionen, en framtidssatsning för forskning och utveckling – det behövs i dessa dagar.

Möjligheterna till offensiva satsningar på svensk forskning har dramatiskt ökat genom alliansregeringens politik. Förra året beslutade vi i riksdagen att göra Sveriges största satsning på forskning någonsin. Det är kul att se när politiken kan göra en skillnad, utan extra medel till forskning hade förmodligen inte Maxlab IV börjat byggas än på många år.

Förhoppningsvis leder beslutet om Maxlab IV till att även ESS också förläggs till Lund, det skulle skulle skapa förutsättningar att Öresundsregionen och därmed Skåne kan bli världsledande inom viktiga vetenskapsområden.


Responses

  1. Forskarsamhället har väl annars kritiserat politikerna för att de valt att inte öronmärka någon finansiering av MAX IV.

  2. @linda:
    Jo det är ju ett infall av ödmjukhet från politikerna att inte detaljstyra vart pengarna i forskningsbudgeten ska gå. Liksom alla särintressen så är forskare inom specifika vetenskapsområden alltid intresserade av öronmärkta pengar, så det är väl bra att politikerna inte själva bestämmer vart de ska gå. Kanske undviks lite av risken för svågerpolitik då.

  3. Ja, åtminstone har några forskare kritiserat politiken för att ingen öronmärkning fanns, men jag tycker att arbetssättet för att få fram även annan finansiering är positivt och utan den satsningen på forskningen som Alliansen har gjort hade kanske inget blivit av. Jag kan även konstatera att Alliansen både har pekat ut Maxlab IV och ESS som angelägna projekt – detta är mer än vad den tidigare regeringen gjorde.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: