Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 23, 2009

Självklart ska vi ha ett användbart försvar

Foto: Försvarsmakten, Johannes BreitholtzHäromdagen lyssnade jag på försvarsminister Sten Tolgfors om försvarets framtid. Sedan sprang tiden iväg, men nu har jag äntligen tid att skriva något om det.

För mig är det uppenbart att Försvarsmakten fortfarande har omfattande problem med ekonomistyrningen, 2007 års underskott på 1,5 mdr och 2008 års överskott på 1,8 mdr visar att det interna budgetarbetet är undermåligt. Självklart är det bättre med överskott än underskott, men det sätter fingret på något viktigt.

Alliansregeringen är nu i färd med att på nästan varje område inom försvaret dubbla förmågan. Det blir bland annat dubbelt så många gripbara förband, dubbel förmåga till internationella insatser och ett dubbelt så bra Hemvärn.

Självklart börjar regionala intressen att redan nu formera sig. Somliga är exempelvis oroade för att de nya förbanden med hög beredskap inte ska placeras vid stora befolkningscentra. Jag förstår deras oro men resonemanget blir lite snävt. Andra tyckare tillhör kategorinaldrig nöjd”, och självklart – om vi hade obegränsat med resurser – skulle nog såväl försvaret som välfärdsverksamheten se anorlunda ut.

Idag har vi 11 500 soldater i insatsorganisationen gripbara inom ETT ÅR(!). År 2014 kommer Sverige ha 28 000 gripbara inom några dagar, och räknar man på de allra längsta transportsträckorna i vårt avlånga land kortas reaktionstiden (minst sagt) väsentligt.

På det hela taget är jag jätteglad att det äntligen blir lite ordning och reda med Sveriges försvarsförmåga. Efter en långvarig socialistisk försvarsslakt ser vi nu ljuset i tunneln och utvecklingen går åt rätt håll. Att vi dessutom inför ett system med kontraktssoldater istället för nuvarande värnpliktssystem är att äntligen använda frihetliga principer på ett område som tidigare varit allt annat än fritt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: