Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 15, 2009

Vårbudgeten

I dag presenterade vår lysande finansminister statens vårbudget. Naturligtvis präglas den av den pågående finanskrisen och lågkonjunktur.

Satsningarna är många och bland de högsta i jämförelse med de olika OECD-länderna. Satsningar har gjorts för att stabilisera de finansiella systemen, som exempel kan jag peka på garantier till bankerna och förstärkta krediter för företagen, strukturella och konjunkturella reformer som presenterades redan i hösten budget, där vill jag lyfta fram skattesäkningar för låg- och medelinkomsttagare och företag, välfärdssatsningar på vård och omsorg och framtidssatsningar på infrastruktur, utbildningsplatser och forskning. Därutöver i januari presenterades forsknings- och utvecklingsverksamheter inom fordornsklustret, aktiv arbetsmarknadspolitik och nu kompletterat med extra stöd till kommunerna.

Från oppositionen anser man att inget duger, att för lite görs och att fel insatser sätts in. Det får ju självklart stå för dem, men några av deras påståenden måste jag bemöta.

 (S) hävdar att inget görs för att öka insatserna mot dem som är eller blir arbetslösa, detta är helt felaktigt, en stor satsning görs för att genomföra olika åtgärder nästan 67 000 platser till olika arbetsmarknadsåtgärder införs redan i år och dessa utökas till drygt 73 000 platser 2010. Inom dessa åtgärder finns bland annat praktisk kompetensutveckling, ytterligare platser inom yrkeshögskolan, yrkesvuxenutbildningen och ytterligare högskoleplatser. Detta är satsningar på utbildning oavsett vad socialdemokraterna vill kalla det.

Jag kan konstatera att vänsterkartellen inte verkar ha något tak för statens utgifter. Det tycker jag är en oansvarig finanspolitik som riskerar att skada Sverige och den svenska välfärden.

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: