Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 2, 2009

Stora ledare, stora möten och stora demonstrationer

Uppdaterad 090402 12:26:

Nu börjar det tydligen cirkulera slutdokument om gemensamma överenskommelser. Mycket riktigt verkar man främst kunna enas om regler för det finansiella systemet, men det är också värt att notera att IMF kanske får kapitalförstärkning vilket är positivt. IMF är ett grundläggande verktyg för att kunna undsätta länder i allvarlig kris och de har ryckt ut för såväl EU-länderna Lettland och Ungern som icke EU-landet Island.

G20-mötet i London är i full gång och många förväntar sig i det närmaste stordåd, vilket man nog kan fråga sig realismen i. Inte minst har det blivit något av en skiljelinje mellan de som genom svällande statsskulder vill stimulera ekonomin och de som värnar statens ekonomiska stabilitet. Däremot verkar många länder vara eniga om en reglering av bankanställdas löner.

I Sverige försöker vi hålla oss till att värna stabila statsfinanserna i syfte att säkra välfärden samt ställa krav på en ansvarsfull lönebildning för bankernas högsta chefer, men det är en svår balansgång och i nuläget har svenska staten ett lånebehov på mellan 130 och 150 miljarder kronor – inklusive stöd till Lettland och Island. Debatten om att sjösätta ytterligare stimulansåtgärder blir ibland lite väl förenklad, faktum är att Sverige utan en ansvarig ekonomisk politik skulle riskera 90-talets galoperande budgetunderskott. En sådan utveckling gynnar ingen och allra minst de som har det sämst.

När president Barack Obama talar om ”change” så får vi hoppas att det inte är allt som blir över till framtida amerikanska generationer – det vill säga växelpengar. En amerikansk ekonomi i fritt fall skulle vara ett hårt slag för oss i Sverige då mycket av vår export går till USA, dessutom skulle indirekta effekter när världens ekonomi inte återhämtar sig slå ytterligare mot svenska jobb och svensk välfärd. Kanske kan amerikanerna lära sig av den svenska 90-talskrisen och den borgerliga regeringens framgångsrika hantering av bankkrisen.

Som sagt, mycket står på spel nu när världens ledare möts på G20-mötet, vi får hoppas att de kommer fram till kloka slutsatser. Under tiden demonstrerar tusentals människor för och emot olika saker, några av demonstranterna tycks dessutom inte ha skött sig riktigt och det är alltid tråkigt (minst sagt) när demonstrationer urartar och människor skadas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: