Skrivet av: Ewa Thalén Finné | april 2, 2009

G20: Men vem betalar?

dollarsandsenseTusen miljarder  US-dollar. Summan är överväldigande och motsvarar omkring tio svenska statsbudgetar eller 8200 miljarder kronor, men det är summan som G20-länderna nu enats om för att stimulera världsekonomin och de internationella systemen. Det är både imponerande och förskräckande. Sammanlagt satsar G20 omkring 40 000 miljarder kronor.

Glädjande är att $500 miljarder går till IMF som nu kan fortsätta att rädda stater på ruinens brant, glädjande är också att världens ledare faktiskt lyckades dra jämt och enas om en gemensam linje. Men det som oroar är hur åtgärderna ska finansieras. Som jag skrivit tidigare finns det stora risker med bygga upp enorma berg av statsskulder, det drabbar den privata kreditmarknaden och ska dessutom betalas tillbaks vid ett senare tillfälle.

Just det där med senare tillfälle är det som förskräcker mest. Vem blir det som får betala? Inte nog med att man kan tänka sig att världens länders räntekostnader skjuter i höjden, hur många decenier dröjer det innan notan är slutbetald? Hittills har jag inte sett någon avbetalningsplan, men det vore nog läge för G-20 att fundera i de banorna. Annars kan den här lågkonjunkturen bli riktigt, riktigt långvarig.

Annonser

Responses

 1. Det handlar bara om att korrupta socialistiska ledare världen över vill roffa åt sig mer makt på din och min bekostnad.

  Vad är det som säger att vi får en bättre värld om vi inför en global planekonomi?

  Varför är det ok att INTE betala skatt om man jobbar i EU parlamentet eller om man heter Silvio Berlusconi?

  Är det värre att vägra betala inkomstskatt än att vara med och finansiera vapen åt regeringar världen över?

  Jag skulle vilja se en global aktion mot korrupta politiker och mer makt åt folket!

 2. Re: Rånad Skattebetalare

  Hänger inte riktigt me i ditt resonemang, men tycker ditt alias är bra 🙂

  Det börjar liksom bra men sen spårar det ur totalt. Håller dock med om att vi bör ifrågasätta politikernas motiv i det här me o köra staters ekonomi i botten för att sedan köpa upp hela kreditmarknaden… har en vag känsla av att notan skickas till barnen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: