Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 25, 2009

Stranderosion – hur man kan skapa kustskydd

pict01132

Under den senaste veckan har jag satt mig in i frågan om hur Ystads kommun har arbetat med frågan om kustskydd för sina stränder som utsätts för stranderosion.

I Ystad har frågan varit levande under en mycket lång tid, arbetet tog verklig fart under 1980-talet.

Många har insatserna varit bland annat har man byggt ”hövder” en sorts pirar för att sanden ska stanna kvar på stranden.

Det senast man vill använda sig av är en metod som används på många håll i världen så kallad strandfodring som innebär att man hämtar den sand som tidigare låg på stranden som åkt ut i havet och lägger tillbaka den på stranden. Tillstånd har man fått i miljödomstolen för detta – så långt är väl allt väl.

Dock är det statlig sand man ska hämta – för sand som ligger tillräckligt långt ut i havet blir statlig – då måste man ansöka hos regeringen (eller egentligen hos SGU) för att få hämta sanden. Två gånger har nu Ystads kommun fått avslag, med motivering att man inte har gjort en tillräckligt bra Miljökonsekvensbeskrivning – fast det tyckte miljödomstolen tydligen i sin dom, eftersom underlagen är dem samma.

Att ett ärende kan hanteras på detta sätt känns både tungrott och bakvänt. Det borde vara så att om en miljöprövning är gjord borde det räcka – två verkar vara en för mycket.

Det borde gå att skapa ett regelverk som gör dubbelprövning överflödig – om man fått en miljödom på en åtgärd borde regeringen eller SGU enbart pröva om just den delen av havsbotten behöver användas till något annat. Så kanske det inte behöver bli grus i maskineriet.

För min del känns förslaget med strandfodring som ett utmärkt kretsloppstänkande, som kommer att öka den biologiska mångfalden, rädda stränderna och dessutom säkra husen som nu börjar stå farligt nära havet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: