Skrivet av: Ewa Thalén Finné | mars 8, 2009

Nej till maskerade demonstranter

Varför avvisar inte polisen redan från början maskerade demonstranter?

Sedan januari 2006 är det under vissa omständigheter förbjudet att vara maskerad under demonstration, detta när man förväntar sig störningar av olika slag. Frågan jag ställer mig är varför lagen inte används.

Demonstrationen mot DC-matchen mellan Sverige och Israel sågs som början för en riskfylld manifestation. Polisen i Skåne kraftsamlade för att garantera spelarnas, de fredliga demonstranternas och övriga medborgares säkerhet. Polisen såg demonstrationen, eller vissa element i demonstrationen som en säkerhetsrisk.

Polisen hade rätt – en grupp maskerade svartklädda vänsteranhängare gick lös på poliser och egendom och betedde sig som vanligt som de slödder de är. Dessa personer förstörde för dem som ville genomföra en fredlig manifestation och protestera mot Israel, tennismatchen och för Palestina. Heder för arrangörerna som tog avstånd från dessa våldsverkare.

Min fråga blir egentligen varför Polisen inte innan demonstrationen startade från Stortorget i Malmö, med hänvisning till lagen om förbud mot maskering i vissa fall, inte plockade bort de som var maskerade, eller gav dem ultimatum – vill ni gå med av med maskeringen. Om detta hade gjorts hade kanske manifestationen fått en bättre inramning och bättre rapportering – nu fokuserades på våldet och förstörelsen – trist för de som demonstrerade. Utan våld och förstörelse, hade deras budskap fått ett mycket trevligare genomslag i media.

Trots att jag inte ville att matchen skulle stoppas, är det viktigt att försvara rätten att demonstrera. Men demonstrationer ska inte ha inslag av våld och förstörelse.

Annonser

Responses

  1. Hej Ewa

    Bra fråga !!!
    som Beatrice bör söka svar på !
    En handfull idioter som kostar skattebetalarna många feta miljoner. Tjänstefel av polisens.

    mvh / Lars


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: