Skrivet av: Ewa Thalén Finné | februari 18, 2009

Vad vill (S) med SAAB?

Alldeles nyss höll Maud Olofsson (C) presskonferens om SAAB:s framtid. Det ser mörkt ut och det har sett mörkt ut länge, GM har i åratal negligerat att ta tag i dels sina egna och dels SAAB:s problem.

I en situation där alla världens biltillverkare går med förlust förväntar sig GM i sina förhandlingsförslag att SAAB mystiskt ska ÖKA sin försäljning dramatiskt.

Självklart måste staten hjälpa alla tusentals som nu går en osäker framtid till mötes. Det krävs arbetsmarknadspolitik med utbildningar, praktikplatser, coachning och yrkesutbildningar. Trollhätteborna kommer förmodligen att behöva mycket stöd, och det ska de få.

GM har inte varit seriösa i förhandlingarna utan söker tydligt efter en exit-strategi där de slipper avvecklingskostnaderna. Det skulle nämligen kosta närmare 10 miljarder kronor att avveckla SAAB.

Det stora amerikanska företaget har inte ens förmått sig att lämna in en affärsplan och ansökan om krediter till Europeiska Investeringsbanken.

Däremot verkar man ganska pigg på att lämpa över ägandet på svenska skattebetalare, men det måste finnas annat vi kan göra med mångmiljardbeloppen.

Redan nu finns företag som behöver industrianläggningar för produktion av elbilar, vindkraftverk och annat högteknologiskt.

Med en offensiv arbetsmarknadspolitik och en politik för fler jobb kan vi minska vårt beroende av amerikanska bilföretag och ta steget in i en hållbar framtid.

Samtidigt ropar Socialdemokraterna efter statligt stöd till SAAB. Man vill ge 5 miljarder rakt över bordet utan att ens sett några affärsplaner – sådant oansvarigt hanterande av skattepengar borde uppmärksammas.

Vad har (S) tänkt sig långsiktigt? Tror de på GM:s magiska, mystiska försäljningsprognoser för SAAB? Är de så godtrogna eller är deras uttalanden bara ett utfall av ren och skär populism?

Istället för att svara skriver de luddiga debattartiklar om att ”regeringen borde göra något”, men när de kommer med sina listor på förslag till åtgärder är det mesta redan uppstartat av Alliansregeringen.

Samtidigt finns det hopp, SAAB’s VD ser fortfarande möjligheter till rekonstruktion och en utveckling av SAAB som självständigt bolag. Det skulle vara glädjande om de planerna gick i lås.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: