Skrivet av: Ewa Thalén Finné | januari 9, 2009

Är (mp) emot all el?

kolkraft1Kan inte hålla mig från att kommentera de senaste utspelen från Maria Wetterstrand (mp) om vattenkraft i Kina. I P1 tyckte hon att det är fel av Sverige och EU att investera i kinesisk vattenkraft, trots att varje Kwh vattenkraftsel är mångfaldigt bättre än alternativet: Kolkraft. Klart är att miljöpartiet inte förnekar sig, men vad händer om vi överför deras utrikespolitiska miljökrav till svenska förhållanden?

Kärnkraften ska ju stängas av samtidigt som koldioxskatterna chockhöjs, vattenkraften får inte byggas ut, men det går inte att spåra några massiva satsningar på alternativa energikällor i deras budgetmotion. Är det verkligen ett riksdagspartis önskan att återföra till ett energilöst samhälle anno 1800-talet? Knappast vad man kan kalla för ansvarstagande.

I Wetterstrands något diffusa världsbild ryms enbart vind- och solkraft men frågan är vem som ska bygga alla hundratusentals vindkraftverk, vem som ska utveckla storskaliga solkraftsanläggningar och hur i hela friden det ska finansieras. För, let’s face it, det är helt orealistiskt att tro att de alternativa energikällorna inom någon snar framtid kommer att kunna ersätta den storskaliga energiproduktionen.

Kinserna vill använda sig av vattenkraft då även de börjat komma till insikt om att världens länder har ett gemensamt ansvar för klimatet. Dessutom har klimatförändringarna drabbat Kina särskilt hårt och värre lär det bli. Ska vi då, från läktaren i Sverige med en vattenkraftsproduktion som motsvarar ungefär hälften av vår engergiförbrukning, förvägra Kina utsläppsfria vattenkraftverk?

Ska vi tvinga kineserna att vara kvar ett utanförskap av energibrist? Lite väl cyniskt.

Tyvärr är inte Wetterstrand ensam i sina verklighetsfrånvarande krav, även svenska landsskapsforskare är oroliga för den kinesiska vattenkraften (återigen från läktaren här hemma). Nog för att vattenkraften medför stora ingrepp i närmiljön, men någonstans måste man faktiskt våga ta beslut. Ska vi ha el eller inte? Ska den i så fall vara klimatsmart eller inte? Ska vi hjälpa andra länder att bygga ut klimatsmart elproduktion eller inte? Personligen tycker jag det är ganska bra med såväl pappersbruk som stålindustri, för att inte tala om elbilar. Och jag är inte rädd för att ta beslut om realistisk elproduktion.

Miljöpartiet må ha det bästa namnet i miljöpolitiken, men de har helt klart det sämsta innehållet.

Annonser

Responses

 1. Hej Ewa.
  Kan det inte vara smart av EU och Sverige att utveckla den egna elproduktionen så att vi inte behöver köpa ful-el. Att välja mellan kol, vatten eller kärnkraft är ju inte bra överhuvudtaget, inte om det kommer från investeringar som gör att de utvecklar dem ännu mer.
  Själv tycker jag det kan vara bra att nyttja den el som tas från Befintlig vattenkraft, men absolut inte investera i nya anläggningar som är förödande för den miljö de byggs i. Utveckla och optimera det som finns. I Sverige har vi inte nyttjat flera vettiga resurser och låter kråkorna värma sig på spillvärme från industrier (bara som ett ex).
  Kan det inte vara så att Kina producerar el för att exportera och packar in det i fina paket där det säger att den el ni köper av oss är fin fin vattenel… medan de låter kolkraftverken bolma fritt där inte ens djävulen vill bo.
  Om vi reglerar mängden el vi handlar med dessa länder som inte strävar efter att producera renare el.. kanske de kan satsa på sig själva och fasar ut kolverken, på sikt.

  Det är ju klart vi har åsikter från våran täppa, men vill vi verkligen ha deras ful-el? Man måste ju se på hela nationens produktion, vad är det vi köper? Om de själva använder mer av den el de producerar så kan de stänga några kolkraftverk.
  Det är en förhandling, ställ krav och handla av dem om de uppfyller de moraliska och ideologiska krav vi faktiskt har.. vem klarar av att se dem i ögonen när vi lever i en grön och fin värld? – långt och lyckligt borta från den missär deras totala elproduktion orsakar folket.
  Köp gärna vattenkraft från nationer som har en hollistisk och hållbar framtidsplan!

 2. PaljettenQ, tillåt mig rätta dig samt förtydliga några saker.

  För det första ska vi alla ha i minnet att Kina inte har el nog för egen del – än mindre för export. För det andra har de ingen möjlighet att exportera el till Europa av den enkla anledningen att det inte finns några elledningar mellan våra kontinenter som skulle klara en sådan belastning. För det tredje investerar vi pengar i kinesisk el för att på en global nivå minska växthusutsläppen, och pengarna tas på intet vis från våra egna nationella energiinvesteringar.

  Vår målsättning är att Sverige ska producera så mycket hållbar el som möjligt, och att vi samtidigt ska bidra till att minska de globala utsläppen av CO2 och CO2-ekvivalenter.

  I båda dessa ambitionerna måste vi vara realistiska. Det går exempelvis inte att både stänga av den svenska kärnkraften, motsätta sig mer vattenkraft och samtidigt kräva elbilar – vår industri skulle lägga ner och någon el att ladda elbilarna skulle inte finnas. Därmed inte sagt att jag vill bygga ut fler älvar – det vill jag inte.

  Även i det internationella perspektivet måste vi vara realistiska. Kina har ett i det närmaste omättligt behov av mer el, men samtidigt är kolkraften ett av få alternativ som de har råd med. Vårt stöd av deras vattenkraft måste ses ur det perspektivet, men vi stödjer även andra energisatsningar i Kina.

  Avseende spillvärme från industrier har jag tidigare motionerat i riksdagen om att vi bör ta till vara på den energin till exempelvis fjärrvärmesystem.

 3. Bra mamma!!!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: