Skrivet av: Ewa Thalén Finné | december 5, 2008

Oppositionen: Offra svenska pensioner på Detroit-företag

UPPDATERAD 081206, 17:55

I fredags presenterade våra fyra allianspartiledare ett stimulanspaket, och jag får säga att det är väl avvägt. Snart sagt vartenda särintresse har de senaste veckorna ropat efter olika ”quick-fixes”, som om att en global lågkonjunktur förstärkt av en finanskris går att åtgärda med ett alexanderhugg.  De nya 8,3 miljarderna i kombination med de tidigare 32 innebär att Sverige nu satsar över 40 miljarder kronor i en lågkonjunktur – utan att äventyra välfärden på lång sikt!

Självklart förstår sossarna att man inte kan göra hur som helst, men de kan kosta på sig att säga det mesta i opposition. Skillnaden är att en ansvarstagande regering måste se till helheten och på lång sikt. Det är helt enkelt inte särskilt smart att öppna och riva ut hela skafferiet precis i början på en längre vinter, för att använda Anders Borgs jämförelse. Att man sedan helt glömmer bort att vårt totala ”stimulanspaket” för Sverige nu är uppe i över 40 miljarder… ja, det är cyniskt.

Jag glädjs extra mycket åt ROT-avdraget. Sveriges fastigheter behöver renoveras, och när större projekt läggs i malpåse är det ett ypperligt läge att ta tillfället i akt. Däremot motsätter jag mig socialdemokraternas sätt att lämpa över en enorm renovering av miljonprogramet på kommuner och företag, återigen med ett alexanderhugg.

Som tur är har Mona Sahlin tagit tillbaks uttalandet om att vi borde offra de svenska pensionsfonderna fordonsindustrins altare. Jag tvivlar på att framtidens pensionärer skulle vara särskilt lyckliga över att bli martyrer i en industriell strukturomvandling. Som Sven-Otto Littorin sa: ”Om inte Ford och GM kan sälja bilar så kan inte staten det heller.” Men om man nu ska göra något, exempelvis tillhandahålla billiga krediter, så bör det ske först efter att USA:s kongress beslutat om en handlingsplan – och nu verkar man ha landat ner i något. Det återstår att se vad det innebär för Sverige.

För övrigt kan få man intrycket av att Svenskt Näringsliv inte tycker att stimulanspaketet var särskilt bra, men hur förklarar då media det här : http://www.privataaffarer.se/nyheter/Pressmeddelanden/pressmeddelande.xml?intPressReleaseID=131524

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: