Skrivet av: Ewa Thalén Finné | december 5, 2008

Att äga sina idéer

Den moderna upphovsrätten kan sägas urpsrungligen ha sitt ursprung i 1700-talets England. Vid den tiden kunde inte författarna leva på sitt skrivande. Boktryckerierna lånade, kopierade och använde varandras och författarnas material utifrån en i många fall felaktig bild av vad kunderna ville betala för. Konsekvensen var att många duktiga författare inte fick sina verk publicerade då de flesta boktryckerierna helt enkelt tryckte samma böcker som sina konkurrenter. Dessutom behövde även författarna mat på bordet, vilket uppenbarligen är svårt om man inte kan tjäna pengar på sitt arbete.

Upphovsrättslagstiftningen i England banade vägen för att författarna kunde leva på sina verk samt att boktryckarna blev måna om att hitta egna unika verk att trycka. Det i sin tur ledde till en renäsans av litteraturen. Senare togs gemensamma internationella avtal om upphovsrätt fram.

Motsvarande utveckling har även skett för patenträtt och sammantaget har skyddet av idéer skapat grogrund för skapande och uppfinnande.

I dagens samhälle företräds som bekant ofta olika musiker, skådespelare, författare m.fl av gemensamma organisationer, till stor del på grund av höga distributionskostnader, produktionskostnader och kostnader för att bevaka spridningen av verken. Tillsammans kan på så vis kostnaderna för upphovsmännen minskas. Naturligtvis finns även en rad andra fördelar.

För mig är det naturligt att man ska kunna leva på inkomster av sitt arbete. Visserligen kan det säkert sticka i ögonen på en del när exempelvis vissa skådespelare tjänar stora summor på en film, men å andra sidan står det faktiskt alla fritt att avstå från att se filmen. Återigen andra framhåller att det inte behövs någon upphovsrätt för att upphovsmännen ska få betalt för sitt arbete, och de hävdar också gärna att många okända (oftast musiker) kan göra sig ett namn genom att tillhandahålla sitt material gratis.

Det fina i kråksången är dock att det står alla fritt att ge bort sitt material till alla, på så vis är inte upphovsrätten en begränsning. Däremot tycker jag man ska ha möjlighet att välja.

I förlängningen säger inställningen till upphovsrätten också någonting om vart man står i fildelningsfrågan:

MUF inte överens med moderaterna

Trådlöst ger tandlöshet?

Justitieministern

Säkerhetkunnig uttalar sig

MUF lägger fram argumenten

Annonser

Responses

  1. Förslag på läsning från HAX som ger ett bredare perspektiv på IPRED

    http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/12/ipred-1-den-lnga-och-grundliga.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: