Skrivet av: Ewa Thalén Finné | november 25, 2008

Nya spelregler för EU

Den 20 november röstade riksdagen om nya spelregler för den Europeiska Unionen. Bland annat kommer man att tydligare definiera vad vi ska ha EU till och vad EU ska hålla tassarna borta från.

 

För mig är det viktigt att vi använder EU till det som vi inte kan lösa själva. Annat ska EU låta bli, liksom att politiker i riksdagen hemma i Sverige inte ska in och peta i sådant som bäst löses av kommuner eller enskilda människor. Så är det inte alltid, men med Lissabonfördraget införs en tydlig lista över vad vi ska använda EU till. Med en sådan lista är det lättare att bevaka att EU gör rätt saker.

 

Vissa saker måste vi göra tillsammans med andra. Klimathot, finanskris och terrorism är internationella problem som påverkar oss, oavsett om vi samarbetar med andra eller ej. I grunden kan vi inte lösa dem ensamma. Klimatfrågan prioriteras också tydligare i fördraget än i dag, och är en ödesfråga som kräver samarbete och tydlighet.

 

Med fördraget får riksdagen möjlighet att säga ifrån, emot och bromsa förslag som inte har på EU-nivå att göra. Om flera nationella parlament säger ifrån måste EU-kommissionen tänka om. Det ger oss här hemma en möjlighet till kontroll av EU, och kraven på att riksdagen bevakar vad som händer blir högre. Europaparlamentet får en större roll i Lissabonfördraget, vilket innebär att fler direktvalda politiker får större kontroll och insyn i beslutsfattandet.

Sammanfattningsvis ger fördraget EU verktyg för att fungera bättre med 27 eller fler medlemmar. De som säger nej till fördraget säger nej till ett öppnare och bättre fungerande EU. Ett nej skulle gjort Sverige och Europa sämre.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: