Skrivet av: Ewa Thalén Finné | november 14, 2008

Förbättrad förmånsrätt

Från årskiftet förbättras förmånsrätten – något som alliansen gick till val på.

Syftet med de nya reglerna är att förstärka säkerheten för långivare, så att det blir lättare för företag att låna pengar. Företagshypoteket föreslås omfatta en näringsidkares lösa egendom som hör till näringsverksamheten. Företagshypoteket ska inte omfatta kassa- eller bankmedel, finansiella instrument avsedda för allmän omsättning, egendom som kan intecknas på annat sätt eller egendom som varken kan utmätas eller ingå i en konkurs. Företagshypoteket ska ge särskild förmånsrätt vid konkurs och utmätning.

Vidare kommer statens förmånsrätt för återkrav av utbetald lönegaranti avskaffas. Detta innebär dock inga försämringar i det sociala skyddet för arbetstagarna.

Detta framstår som särskilt viktigt i en tid när företagen står inför svåra utmaningar med en vikande konjunktur. I syfte att förbättra förutsättningarna för företagandet pågår också arbete inom EU och i Sverige med tydligt fokus på att minska den administrativa bördan för företagen. Dessutom gör Alliansregeringen att det blir billigare att anställa och minskar bolagsskatten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: