Skrivet av: Ewa Thalén Finné | november 4, 2008

Pappor var är ni?

Nedslående statistik redovisas i dagens morgoneko, pappor vabbar mindre än förra året och tar ut en lägre andel av föräldraledigheten. Det tycker jag är tråkigt. Var är ni mammor som ställer krav på barnens pappor och var är papporna som ställer krav på föräldraledighet?

Det finns många undersökningar som visar att när föräldrar delar ansvaret även i tid mer lika mellan sig blir parrelationer bättre, eftersom bägge föräldrarna har större förståelse för ”vardagens slit”. Därutöver blir relationen mellan pappa och barn bättre. Det borde vara självklart för en modern pappa att kräva att få ta en stor del av föräldraledigheten, likväl att ställa upp och ta hand om det sjuka barnet…

Diskussioner pågår ständigt om detta med individualiserad föräldraledighet, hälften var, eller en tredje del var och en tredje del att fördela enligt eget huvud. Min uppfattning har varit att detta är något som man bäst bestämmer inom familjen, dock börjar jag tvivla. Med den morot som jämställdhetsbonusen är hoppas jag att föräldrar ska börja dela mer lika, men om de inte gör det kommer jag att byta åsikt. Så pappor upp till bevis och visa att ni är beredda att ta ansvar, även för barn och hem.

Annonser

Responses

  1. Vid ett besök vid ett modeföretag framförde VD:n att han tyckte att de anställdas respektive tog ett för litet ansvar för barnen. Vi killar måste göra mer!

  2. Jag är entreprenör och har ingen möjlighet att ta ut föräldraledighet. Om föräldraledigheten hade varit kvoterat skulle vi blivit tvungna att sätta sätta Alexandra på dagis när hon var 9 månader (och frugan arbetat heltid). Att i jämställdhetens namn tvinga 9 månaders spädbarn gå på dagis 40 timmar i veckan är i mitt tycke cyniskt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: